Кои са звездите с идеални носове?

Скарлет Йохансон и Кейт Мидълтън са сред отличничките

Идеалният нос за дамите е с ъгъл 106 градуса между устата, върха му и челото, защото това увеличава женствеността, твърдят американски естетични хирурзи, цитирани от в. "Дейли мейл".

Такъв нос имат Скарлет Йохансон, съпругата на принц Уилям Кейт, Джесика Бийл, Кейт Бекинсейл. Той е леко вирнат.

При ъгъл под 90 градуса, носът изглежда дълъг и мъжествен.

Д-р Омар Ахмед от Нюйоркския университет твърди, че досегашните опити да бъде определена идеалната форма на носа, са били неуспешни. С това предизвикателство не са се справили нито художници, нито скулптори, нито учени.

"Още в Древен Египет художниците са идеализирали лицевите пропорции в творбите си" - напомни той.

За да определят идеалната форма на носа за младите жени, учените са проверили обществената реакция към различни ъгли и ротации с помощта на дигитални портрети. Те са класирани според достойнствата от почти 4000 мъже и жени.

Оптималният ъгъл от 106 градуса съответства на резултатите от предишно изследване, което даде възможност за вариране между 104 и 108 градуса.

За отличен резултат хирурзите обаче не могат да се придържат към готова формула. Те трябва да се съобразят с индивидуалните особености на лицето, така че оперираните да получават комплименти не за новия си нос, а за красивата си усмивка или прекрасни очи.

За мъжете оптималният ъгъл на носа е 90 градуса.