Книги за смет в Пловдив днес

Мисия Пловдив

28-06-2014, 09:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кампанията популяризира отговорното отношение на хората към околната среда и възражда интереса към четенето родната литература

Кампанията "Книги за смет" – върни пластмаса, вземи българска книга по избор, ще се случи за първи път в Пловдив днес.

Всеки желаещ ще може да предаде 1 килограм или повече годни за рециклиране пластмасови отпадъци, като в замяна ще получи талон за книга по избор. Събитието е с начален час 10 часа и ще продължи до 13 часа.Пунктът е пред сградата на Радио Пловдив.

Кампанията, чиято основна цел е популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, цели да възроди и интереса към четенето на българските автори и родната литература. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна българска книга.

Следните отпадъци ще се приемат за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.

Кампанията се осъществява със съдействието на Община Пловдив и е в подкрепа на кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата.