Превръщат в арт галерия ъгъла срещу Часовника

Мисия Бургас

28-06-2014, 09:24

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Конкурсните проекти ще бъдат изложени от понеделник във фоайето на НХК

Три фирми бяха класирани на финала  на конкурса, обявен от  Община Бургас за прединвестиционно проучване и представяне на частичен идеен проект за обект: "Обществен център - арт галерия".

Най-новият и модерен културен център на Бургас ще бъде изграден в празното пространство на ъгъла на "Александровска" и "Богориди".Конкурсът беше открит, едноетапен и анонимен. В него участваха общо десет колектива. Последното заседание на журито публично съобщи класирането на допуснатите три проекта. И трите са на местни фирми.

На първо място единодушно е класиран проектът на "Бюро за Урбанизъм, Дизайн и Архитектура - Кирилов и Шекеров" ООД, събрал максимума от 12 т. На второ място е класиран проектът на "Вертикали" ЕООД с 11 т., а третото място с 9 т. е присъдено на "Декор Дизайн" ЕООД.

Класираната на първо място фирма ще бъде поканена да сключи договор за проектиране на стойност 30 000 лв. с ДДС. Прогнозната цена за изграждане на новата арт галерия е 1 710 720 лв. с ДДС.

Класираният на първо място проект е спечелил безспорно журито по няколко показателя - убедителен архитектурен образ, атрактивно съчетание на архитектурно наследство и съвременност, кореспондиращ с архитектурния облик на улиците "Богориди" и "Александровска", съответствие между добро проектно предложение и оптимална цена.

Конкурсните проекти ще бъдат изложени следващата седмица във фоайето на НХК, заедно с проектите за реконструкция на сградата на "Културен дом на НХК".