Над 300 кг храни бракувани в търговски обекти по морето

Над 300 кг храни от животински произход са били бракувани от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните в обекти по морето. От тях по-голямата част са били месни продукти, освен това се е наложило да бъдат изхвърлени и 88 кг свинска мас.
За периода от 9 до 20 юни са направени общо 407 проверки, от които 221 са в заведения за обществено хранене. 23 хотела, които предлагат услугата ол инклузив, също са били инспектирани, съобщават от агенцията. Проверяващите са посетили също така 97 хранителни магазина и 73 временни и сезонни обекти.
Най-често срещаните нарушения са свързани с несъответствия по сградния фонд и оборудването, мръсотия в обектите, продажбата на храни без етикети, както и липса на регистрация по Закона за храните. Друг често срещан проблем е липсата на здравни книжки на готвачите и персонала. В резултата на инспекциите е затворено временно едно заведение, издадени са 67 предписания и има направени 14 акта.
До края на този месец се правят тематични проверки на обектите, произвеждащи какаови и шоколадови изделия, както и на дюнерджийниците и местата, предлагащи сандвичи и закуски. Във връзка с летния туристически сезон до момента са проведени срещи между областните дирекции на храните в трите морски области – Варна, Добрич и Бургас, и собственици на обекти за търговия на едро и дребно с храни и суровини, ресторанти, хотелски комплекси, курортни селища, концесионери на плажни ивици и други представители на бизнеса, които имат отношение към изхранването на туристи.