Борисов: Разумната дата за избори беше 14 септември

Лидерът на ГЕРБ поиска оставки в кабинета още в понеделник

"Разумната дата за избори беше 14 септември" - това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в телефонно включване в предаването "Тази събота" по bTV.

По думите му той е приел предложението за 5 октомври, тъй като "пазаренето" за дата на предсрочния вот на фона на банковата ситуация в момента е немислимо.

"Казах им: "Господа, тези хора на опашките, ако ни чуят, че се пазарим за дата на избори, за еврокомисари, трябва да дойдат да ни бият с камъни. Затова приемам датата на ДПС, за да излезем от тук, да успокоим хората, че си отивате", посочи Борисов.

"Няма как експертите, които идват при вас или хората, които се изказват да искат от мен да говоря за сигурност и че нещата ще се оправят с премиер Пламен Орешарски и това недоразумение Чобанов. Когато снощи в предаването "Панорама" Чобанов каза, че банковата система е стабилна, това на езика на българите означава "бързо си изтеглете парите", подчерта Борисов. Не искам тези хора да злоупотребяват с патовата ситуация".

Запитан кога финансовият министър трябва да подаде оставка, Борисов категорично каза, че е трябвало да я даде още преди една година. "Ако искат в понеделник да няма опашки, хората да могат малко да повярват в държавата, днес тези хора, трябва да са се махнали от кабинетите си. На тяхно място тройната коалиция – БСП, „Атака”, ДПС да сложат когото поискат”, каза още Борисов.

В коментар за датата, която ДПС предложи за провеждане на парламентарни избори – 5 октомври, Борисов каза, че „в ГЕРБ, ако гледат от религиозна гледна точка има десетки хиляди български мюсюлмани”.

"Ние сме казвали 4 години, че в най-тежката финансова и икономическа криза можем да се справим и пак ще върнем доверието на хората", заяви още Бойко Борисов.