Няма повод за безпокойство за водните съоръжения

Мисия Пловдив

28-06-2014, 14:19

Снимка:

Военно-въздушни сили на Р България (ВВС)

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Директорът на Басейнова дирекция-Пловдив успокои

Няма конкретен повод за безпокойство относно водните съоръжения и липсата на специалисти във Водния сектор, заяви инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция-Пловдив.

В момента - днес или утре, няма конкретен повод за безпокойство, уточни Кърнолски. При трагичните случаи във Варна и Добрич се касае за локални явления с катастрофален характер. Върху малка площ там падна значително количество дъжд, което няма как да се отече, заля и причини човешки жертви, каза Кърнолски, съобщава Фокус.

Обезпокоителното е, че това се случва в определена точка, в която явлението е концентрирано в сериозен размер. Инж. Кърнолски посочи още, че на практика има много водни съоръжения на места, които представляват реална опасност нещо лошо да се случи. Но два пъти годишно областните управители правят преглед на речните участъци, правят се официални протоколи, които се предоставят и на Басейнова дирекция. В тези участъци, в които има препоръки нещо да се възстановява и почиства, се предприемат необходимите действия. Такива места има много в страната. Кърнолски добави, че опасността не идва само от големите реки. Възможно е, а и много често опасност представляват и малките реки. Те също могат да създадат проблем на местните, когато не са почистени речните корита - реката приижда, залива и причинява щети.

В момента ситуацията се следи, продължава оттичане на реките, те поддържат средни нива, далеч от минимума и ако не падат значителни валежи, няма опасност от повишаване на нивата.