Целим се в инвеститори и от Шанхай

Мисия Пловдив

28-06-2014, 17:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив прие нова китайска делегация

Председателят на общински съвет Пловдив арх. Илко Николов прие официална делегация водена от проф. Янг Джиеминг - почетен президент на Института за международни изследвания в град Шанхай и съветник към Общинското правителството/съвет/ на град Шанхай.

Двамата разговаряха за икономическият и културен потенциал на Пловдив и как може да бъдат привлечени потенциални инвеститори от Шанхай.

Пловдив има голям потенциал за развитие, съгласи се проф. Янг. Доколкото съм запознат Пловдив участва в състезанието за Културна столица на Европа 2019. Спечелвайки този приз пред Пловдив ще се открият страхотни възможности, сподели той, давайки за пример Световното Експо, което се е провело в Шанхай през 2010г. По думите му това веднага би увеличило туристическия поток към града и то особено от страна като Китай. Шанхай има доста потенциални инвеститори, които обаче трябва да научат за град Пловдив и неговите възможности. Трябва да работи още повече за популяризирането на Пловдив, за да могат инвеститорите да изберат вас. Предимствата ви са безспорни, заяви проф. Янг, визирайки местоположението на града, членството на България в ЕС и хилядолетната история.  

На срещата присъстваха и представители на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие в лицето на председателя й Ангел Христозов и съучредителят й инж. Валентин Кънчев, които запознаха проф. Янг с мащабния проект „Тракия-икономическа зона”. Освен с нея гостите от Китай бяха запознати и с идеята за интернационален университет, в който да могат да се обучават студенти както от България, така и от други страни в Източна Европа, а също и от Китай. 

Водената от проф. Янг делегация е на тридневно официално посещение в България, като преди срещата си с председателя на Общински съвет Пловдив проф. Янг изнесе и лекция пред студенти на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.