Днес почитаме апостолите Павел и Петър

Животът

29-06-2014, 07:36

Автор:

BurgasUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Петровден

Паметта на първоапостолите Петър и Павел се чества тържествено в един и същи ден - 29 юни.
Техният празник се предшества от двуседмичен пост. На Петровден стар обичай във всеки дом се коли най-младото пиле - "петровско пиле". Обикновено жените раздават част от него заедно с ябълки "петровки" в чест на светеца.

Апостол Петър, брат на Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелията Господ Исус Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Исус Христос. 

След Възнесението Петър ревностно разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Загинал мъченически, заради вярата си заедно с Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправенип до всички християни.
Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.