Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август

Политика

29-06-2014, 18:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започнаха консултациите при президента

Консултации при президента по предсрочния вот

Президентът: Банкова криза няма. Банковата система е стабилна

Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври 2014 г. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си във връзка с позицията на политическите партии и институциите, участващи на консултациите при държавния глава. „В рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство. Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство.
Политическите партии и институциите декларират решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си във връзка с позицията на политическите партии и институциите, участващи на консултациите при държавния глава.

„Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковеите институции в България са сигурни и банките ще продължат да работят в нормален режим. Валутният борд е непоклатим”, заяви Плевнелиев.

„Банкова криза няма. Банковата система е стабилна”, подчерта той.

Политическите партии и институциите, участващи в консултациите, декларират своята решителност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, допълни той. „Парите на гражданите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,955 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото”, посочи Плевнелиев.

„ Разполагаме с достатъчно средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация. Заставаме зад всяка банка, подложена на атака”, посочи той.

„Политическите сили поставят обществения интерес и финансовата стабилност като част от националната сигурност над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност в страната. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Международните пазари ни вярват. Добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана”, коментира Плевнелиев.
„Няма основание и причини да се подаваме на паника. Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните преследвани с цялата строгост на закона. Политическите партии осъждат остро разпространявате на слухове и неверни твърдения по отношение на финансовите институции в България”, подчерта държавният глава.
„Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни мерки за наказване и откриване на извършителите и поръчителите на това злонамерено явление”, посочи Плевнелиев.
„Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си, но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс”, каза още Росен Плевнелиев.