3,3 млдр.лв. за българските банки от ЕК

ЕК одобри схема за подкрепа на ликвидността на българките банки

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, не-банкови обстоятелства.
На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС.
Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

Ликвидност на банките означава способността на даден актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства при минимум загуби. Ликвидността на даден пазар е едно от най-важните му качества, благодарение на които той е определим като повече или по-малко рисков.
Ликвидността на даден пазар се изразява в способността на инвеститорите да търгуват големи обеми без забавяне, така че той (пазарът) да бъде минимално повлиян. Колкото даден пазар е по-ликвиден, толкова транзакциите на участниците в него са по-бързи, по-ефективни, по-малко оскъпени и не предизвикват сътресения на пазара.