Няма банкова криза, банките ще работят нормално

Плевнелиев: Парите на гражданите са сигурни, бордът - непоклатим

Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака. Няма основание и причини да се поддаваме на паника. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след продължилите в неделя над 4 часа консултации с политическите партии.

На срещата присъстваха и шефът на БНБ Иван Искров и заместникът му Калин Христов.
Политическите партии и институциите декларираха своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, обяви държавният глава.

"Парите на гражданите и фирмите, вложени в банките, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,955 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че държавата разполага с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справи с всички опити за дестабилизация, като застава зад всяка банка, подложена на атака.

Президентът увери, че се предприемат всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност.

Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана, заяви държавният глава.

Президентът посочи още, че политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България.

"Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс", успокои още президентът.

Плевнелиев съобщи, че политическите партии са поставили банковата сигурност над политическите си различия.