От днес спешна помощ на мълчалив бунт

Новините

30-06-2014, 10:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Медиците от Спешното с подписка срещу "мръсното кебаче"

Медиците искат сигурност по време на работа и нормално заплащане

Безсрочен протест обявяват от днес екипите на спешна помощ. Той обаче ще бъде мирен и мълчалив, единственият белег за него ще бъде лента на ръката им. 

Здравните работници в този сектор са се сред най-често изложените на риск, а заплатите им са 40 на сто над минималното заплащане за страната. 

В Бургас лекарите са солидарни с колегите си от цялата страна. Те обаче ще приемат пациенти и ще роботят, както до сега. 

 

"Всеки един колега е бил изложен на риск по време на работа. Въртим се на смени, вечер става ужасно понякога, защото има всякакви хора, а пияните пациенти са най-опасни. Обиждат ни, други пък с големи претенции директно ни заплашват", разказа д-р Линкова - шеф на спешното.

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха снощи с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им. 
Върху санитарните автомобили ще бъдат поставени ленти с надпис „Спрете саморазправата с нас”. При следващи прояви на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време.