Спасител на басейн по морето - 700 лева и детегледачка

Млади момчета правят 10-часови дежурства, за да наглеждат хлапета на туристи

Млади момчета, които си търсят работа по Южното Черноморие за летния сезон се оказват бащи на много деца. Схемата, която предлагат редица луксозни комплекси за почивка по морето е примамваща с прилична заплата работа, но изнеданата е 100% грижа за хлапетата на туристите.

Този вид комплекси се търсят много на Юг от Бургас не толкова, заради битовите условия, колкото заради възможността родителите да си починат от грижите за децата си, поверявайки ги на някой друг. Безплатно. 

В офертите на страниците на хотелите обикновено е упомената длъжността аниматори. В крайна сметка се оказва, че тази дръжност се поверява на водните гардове, които вече пренесли се на километри от дома, с перспектива да работят като водин спасители и да получават заплата не са в състояние да откажат. 

"Познавам всички деца по имена, идват сутрин след като закусят на басйна и от там поне до 21.00 часа са под мое наблюдение. мерил съм температура, хранил съм ги, сменял съм памперси. Най-често при мен си оставят децата руските туристи. Те са добри родители, но като знаят, че аз съм през цялото време до детето им са спокойни. Дори на по-лигавите деца им правя забележки пред родителите им, но те не се сърдят". Това разказва 24-годишният Анатоли Стоянов от Добрич. Той вече трета година работи като спасител край трите басейна на комплекс край Созопол. 

Тази година имал последователно двама други колеги, които като разбирали допълнителната си длъжност "бейбиситър" се отказвали и напускали работа. "Едното момче не че не искаше, но не очакваше, че това е наистина вече негова професия и една туристка му се скара, че детето и бягало край басейна, а той не го гледал. Ядоса се и си тръгна", допълва Анатоли. 

По думите му обаче тази практика била валидна на почти всички места по морето и не възразявал.