Внимание! Ноктите издават вашето здравословно състояние

Един ден без лак за нокти ви разкрива ценна информация за организма

Да се лакирате всеки ден от една страна е забавно, но когато е наложително, губи чара си. Да имате блестящи и красиви нокти винаги е било възможност за демонстрация на вкус, знак, че старателно поддържате перфектния си външен вид и начин да се впишете в модните тенденции.

Но със сигурност ви се е искало поне за ден-два да оставите ноктите си без лак, в техния естествен вид. Тогава всъщност забелязвате истинското им състояние, което от друга страна може да разкаже много за вашето здраве. Дали са крехки, вълнообразни, с бели петна, посинели или пожълтели е всъщност знак на организма ви, и то най-често за помощ.

Ноктите ви се белят
Понякога ноктите ви се разслояват на няколко пласта, особено когато са изложени на сух въздух или прекалена влага. Но освен в тези случаи, беленето на ноктите е причинено от липса на хранителни вещества като линолова киселина. За щастие, това лесно може да се установи и да се коригира. Включете растителни масла към менюто си – соево или слънчогледово. Включете в лечението специален продукт за подхранване на нокти, като може да го нанасяте и върху кожичките. Витамин Е, масло от сладък бадем, масло от жожоба и масло от оризови трици ще помогнат за видимо подобрение на състоянието на ноктите ви.

Ноктите ви са с вълнообразна повърхност
Здравите нокътни легла трябва да приличат на тези в идеално подредена хотелска стая – без гънки, ръбове или вдлъбнатини. Ако вашите нокътни легла не изглеждат по този начин, трябва да коригирате това веднага. Първо си вземете почивка – доказано е, че стресът е главният виновник за накъдрените нокти. Йога, шопинг, спа удоволствия – каквото и да е, просто дайте време на вас и на ноктите си.

Ноктите ви имат жълтеникав оттенък
Единственият различен цвят на ноктите може да бъде само този на лака. Ако прекалено дълго сте носили обаче лак за нокти в тъмни цветове, без да нанасяте основа, след време ноктите ви придобиват жълтеникав оттенък. Основата ви спасява от това. Но когато забележите това, оставете ноктите си за няколко дни да си починат от лака. Като цяло здравите нокти имат плътен тон и ако забележите жълтеникави петна, това може да означава, че имате гъбична инфекция. Трябва да посетите дерматолог, който ще ви назначи лечение. В противен случай ноктите ви ще започнат да загрубяват и в краен случай да паднат.

Ноктите ви имат сини оттенъци
Ако забележите този оттенък по ноктите си, това означава, че тялото ви има нужда от повече кислород. Медицинският термин за това състояние е цианоза. То може да бъде причинено и от ниски нива на хемоглобин, който пренася кислорода в червените кръвни телца. Не пренебрегвайте цвета на ноктите си и задължително посещавайте дерматолог, за да установите причината.

Ноктите ви са чупливи
Две са основните причини за чупливите нокти. Първата е изсушаването вследствие на прекомерното излагане на слънце и действието на хлорираната вода в басейна през лятото. Съществуват обаче хидратиращи кремове за нокти, които веднага възстановяват водния им баланс. Втората причина за чупливи нокти може да бъде недостиг на желязо. Това може да коригирате като се храните с повече тъмнозелени зеленчуци или приемате биотин.