Създадоха "наръчник на емигранта"

Атанас Чиков живее и работи в Лондон от повече от 15 години и прекарва свободното си време, помагайки на много българи

Как да се справим във Великобритания? Специална книга вече учи българите на всичко най-важно за живота в Обединеното Кралство - със съвети за намиране на работа и квартира, например. Авторът е наш сънародник, който от много години живее там, съобщава Нова телевизия.


Всеки ден на едно от най-големите летища във Великобритания - Heathrow кацат около 7-8 самолета от България. Процентът на българите решили да дойдат тук търсейки по-щастлив живот расте със всяка година. Много от тях обаче вярват, че веднъж прекрачили прага на Терминал 2, проблемите им свършват дотук.


Атанас Чиков живее и работи в Лондон от повече от 15 години и прекарва свободното си време, помагайки на много българи с информация основно чрез интернет. Така до това лято когато издава и книга, в която събира опита и знанията на широк кръг от специалисти с една цел: да направи от българските емигранти една добре интергирана европейска общност.


„Смятам, че всеки може да намери нещо полезно в нея. Като цяло тя ще бъде за хората, които имат желание да успеят във Великобритания. Искам да дойдат хора, които да представят България в позитивна светлина. Не бих искал такива, които ще се опитват да използват системата, да крадат, да взимат помощи и да опетняват само българското име", обяснява Атанас Чиков.


Какви пари да очаквам за този вид работа? В кой квартал е по-спокойно и къде има български магазини? Как да наема адвокат и какво такси да си хвана? Това са малка част от въпросите, на които наръчникът дава отговори.


„Моят съвет за всеки, идващ във Великобритания, е да знае английски език поне минимално, за да можеш да разбереш какво те питат хората и да си намериш работа. Без език, ако въобще успееш да намериш някаква работа, то това ще е някаква обща работа, а парите, които ще получаваш няма да са толкова много. Въобще иска ли човек да успее тук, трябва да знае английски", твърди Атанас Чиков.


Ако искате да ползвате студентски заем, за да дойдете да учите във Великобритания, трябва да сте живяли поне 3 години тук преди да започнете обучението. За този и други важни въпроси ще можете да си направите сметката още от България, където скоро ще можете да откриете наръчника.