До края на юли отварят ремонтирания Проход на Републиката

Мисия

30-06-2014, 15:45

Снимка:

от Интернет

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Укрепяват свлачищата с бетонни колони

До края на юли ще бъде пуснато движението през Прохода на Републиката, който пострада при наводненията. Това заяви  край Хасково председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков. Заедно с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и министъра на транспорта Данаил Папазов той участва в инспекция на строителството на магистрала „Марица”.

Строителството по прохода напредва, каза Чайков и допълни: ''Няма да допусна да се възстанови движението, без да инспектирам лично целия участък, за да видя дали е безопасен”. Щетите, нанесени от пороя по Прохода на Републиката са на стойност над 1.5 млн. лева.

С бетонни колони ще бъдат укрепени местата със свлачища в Прохода на републиката, съобщи инж. Георги Филипов, директор на областното пътно управление. По думите му ремонтът на засегнатия от наводненията преди две седмици участък почти е приключил. Почистени са дърветата и тинята, но остава опасността от активизиране на свлачища по пътя. От наводненията върху пътя в района на село Вонеща вода беше паднал 20-тонен скален къс, който вече е раздробен и е  използван за укрепването на разрушения мост до Килифарево, уточни Филипов. В момента се прави обследване на опасните участъци, които трябва да бъдат укрепени, за да се предотвратят бъдещи свлачищни процеси.