Най-добрите женски професии

Животът

30-06-2014, 15:47

Снимка:

Pinterest

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проектанти и анализатори на компютърни системи и мрежи са едни от най-бързо развиващите се професии за жени за тази година. В това поле се наемат повече жени, отколкото в който и да е сектор от IT специалността, пише jenite.bg. Всичко това, както и доброто заплащане, са факторите, които им отреждат заслужено място в класацията на CareerCast.com за най-добрите професии за жени за 2014 година.
IT секторът се нарежда на предни позиции в класацията, въпреки че традиционно в сектора не се наемат много жени. И все пак участието на жените в него се увеличава значително през 21 век. Добрите прогнози за по-голям брой дами в IT индустрията се подхранват от факта, че всички фази на американската икономика се нуждаят от специалисти в областта.
Предприемачеството е друга област, в която жените откриват сигурност, удовлетвореност и финансово благополучие.
Според данни на Администрацията на малкия бизнес в САЩ през 2013 година 10,6 милиона дами имат свой собствен бизнес, като се отбелязва значителен скок от 90-те години насам.
PR секторът също е оценен като една от най-добрите области за развитие за жените. По данни на Бюрото за трудова статистика на САЩ 70% от служителите в PR сектора са жени. Въпреки това през последните години не е имало значително повишение на заплащането.
Други професии, в които жените заемат повече от 60% от работната сила, са ерготерапевт и физиотерапевт, организатор на събития, маркетинг мениджър, мениджър "Човешки ресурси”, както и системни администратори в отдел "Образование”, сред които 60% за 2013 година са жени.
Вижте цялата класация на 12-те най-добри професии за жени за 2014 година.
1. Статистик (в това число регистратор на данни и секретар)
2. Маркетинг мениджър
3. Анализатор на компютърни системи
4. Зъболекар
5. Системен администратор в отдел "Образование”
6. Организатор на събития
7. Мениджър "Човешки ресурси”
8. Анализатор по проучване на пазари
9. Ерготерапевт