Холандия е разтревожена от радикалния ислям

Холандското разузнаване предупреди, че има заплаха от незаконни джихадистки групи, които стават по-силни и по-уверени

Радикалните ислямистки групи в Холандия са се превърнали в един децентрализиран и неуловим „рояк", който може да разшири фокуса си от конфликта в Сирия към целия Близък Изток, предупреди холандското разузнаване, предаде Ройтерс.


Холандските власти са изчислили, че 120 холандски граждани са се включили в гражданската война в Сирия, но поясниха, че има голямо движение с радикални мюсюлмани в Холандия, което има стотици съмишленици и хиляди поддръжници.


Холандското разузнаване предупреди, че има заплаха от незаконни джихадистки групи, които стават по-силни и по-уверени.


Агенцията добави, че феноменът става по-труден за проследяване, тъй като социалните медии позволяват радикалните движения да координират действията си без нуждата от централизирано управление.


Според разузнаването радикалните групи са по-малко йерархична структура, която им позволява по-голяма гъвкавост, ефективност и по-малка уязвимост на атака от отвън.


Разузнавачите в Холандия са притеснени, че холандските джихадисти в момента са се фокусирали към Сирия, но могат да направят промяна и да се прехвърлят в конфликтни зони като Йемен, Ирак, Египет, Синай или Либия.