Юнкер начерта приоритетните точки в политиката на Европа

В петък ръководителите на страните от ЕС утвърди Жан-Клод Юнкер като кандидат за поста председател на Европейската комисия

Изработването на единна енергийна политика в Европейския съюз е приоритетно направление за следващите пет години.

Това се съдържа в програмата, оповестена то кандидата за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Искам да проведa реформа и да реорганизирам енергийната политика в нов Европейски енергиен съюз, подчертава Юнкер. Необходимо е да обединим нашите енергийни ресурси и инфраструктура, за да засилим позициите си пред трети страни. Ние сме длъжни, също така, да диферсифицираме нашите енергийни източници и да намалим енергийната зависимост на редица страни членки на Съюза."

В петък, състоялата се в Брюксел среща на ръководителите на страните от ЕС утвърди Жан-Клод Юнкер като кандидат за поста председател на Европейската комисия. Очаква се бившият министър-председател на Люксембург да смени на тази позиция Жозе Мануел Барозу.

Сред другите приоритети на своето председателство Юнкер назова разработването и реализирането на политики, насочени към икономически растеж и създаването на нови работни места. Също така сключването на споразумението за свободна търговия със САЩ, реформа на Валутно - икономическия съюз между страните от еврозоната и постигане на съгласие с Великобритания по повод нейното място и отношенията й с ЕС.