Откъде тръгна паниката с банките?

И даде ли държавата импулс за ликвидната криза?

Държавата е изтеглила 70 млн. лв. от Корпоративна Търговска банка (КТБ), а е внесла 10 млн. лв. За 60 млн. банката няма как да фалира. Това е заявил управителят на БНБ Иван Искров в разговор с Николай Бареков, съобщи днес лидерът на „България без цензура” пред бТВ.

В рамките на няколко дни от КТБ са изтеглени между 120 и 300 милиона лева

Покрай ликвидната криза банкови представители и политици заговориха, че държавата е дала силен импулс за ликвидната криза. По неофициална информация на 19 юни депозитите си от КТБ са изтеглили "Булгаргаз" и ТЕЦ Марица-изток 2", след обаждане от Българския енергиен холдинг, който наредил това да се случи”, пише „Капитал”. Според различни източници, неофициално в рамките на няколко дни от КТБ са изтеглени между 120 и 300 милиона лева.    

Илиян Василев, експерт и дипломат написа в блога си: „Ако се окаже вярно, че държавата е наредила шоково изтегляне на средства на публични институции и държавните предприятия от КТБ - то това би било водеща причина за ликвидната криза и за обръщението на ръководството на банката към БНБ за поставяне под специален надзор на банката. Ако успоредно с това правителството се е възползвало от позициите си като изтегли своите средства, без да предостави тази информация на останалите вложителите и клиенти - то това може да предизвика буря и нова вълна разследвания”.

В унищожаването на КТБ участваха БНБ, МВР и прокуратурата

Онова, което се разкри пред всички беше пак нещо, срещу което застана Протестът – превръщането на публични институции в обслужващ персонал на частни интереси, пише Евгений Дайнов  в Дневник. В унищожаването на Василев и КТБ участваха БНБ, МВР и прокуратурата. Вместо да наложат закона еднакво към всички, тези институции избраха да се намесят на страната на Пеевски срещу бившия му касиер. С което демонстрираха, че превратът, спрян миналата година, всъщност в някаква степен се е случил. Институциите, на които плащаме, за да бранят националната сигурност, се оказаха бранещи сигурността на… Пеевски. Не ХААРП или рептилите сринаха КТБ. Това сториха институциите на държавата, отговарящи за нейната сигурност. И не виждам, защо днес се чудят, че изведнъж хората престават да вярват в стабилността на банковата система. Та нали хората вече разбраха, че всички държавни институции са наказателни бригади на повикване от частни лица? В такава ситуация, откъде да знае човек, кого – и в чий интерес – ще отнесат институциите утре?  Животът става непредсказуем и това е причината така наречените "похитени държави" да произвеждат единствено несигурност, бедност и насилие. Защото вместо стабилност и предсказуемост, похитените институции произвеждат нестабилност и непредсказуемост. Никога не знаеш, какво ще стане – макар онова, което трябва да става, да е разписано в куп закони и наредби.

Държавата постави в затруднено положение КТБ, като изтегли скоропостижно средствата на държавните фирми от там

На база на фактите, които виждам, съдя, че всъщност държавата ускори, катализира процеса на поставяне в затруднено положение на КТБ. Държавата постигна това, като изтегли скоропостижно средствата на държавните фирми от там. Това коментира пред Радио "Фокус"  финансистът Константин Проданов от АБВ. И то очевидно беше използвано като някакъв инструмент в борба между тия двама души, които от няколко месеца тресат държавата. Но ако това, което направиха и БНБ, и МВР, и прокуратурата в петък, и това, което направиха политиците в неделя, беше направено тогава, въобще нямаше сега да водим тези разговори. Така че доста късно бяха взети мерки, но слава Богу, бяха взети мерки. Доколкото разбирам, днес най-вероятно ще има допълнителни действия от страна на финансовото министерство. Ако правилно предполагам, ще имитират съвсем краткосрочен нов дълг на вътрешния пазар, който да прибере тази ликвидност, която избягна от Първа инвестиционна банка. Защото знаете ли, хората изтеглиха близо милиард, но те не са си ги сложили под дюшека, те отидоха в други банки – в Уникредит, в ДСК, в Райфайзен, в Алианц и т.н. И тези банки в момента стоят върху тази допълнителна ликвидност и се чудят какво да я правят.

Държавни фирми изтеглиха от КТБ милиони

Станалото с КТБ е класически, наказуем от закона, сценарий за съзнателно и координирано съсипване на една банка чрез създаване на недоверие и паника у клиентите ѝ, пише Дойче веле. Този сценарий, задействан по стандартния начин от медиите на сценариста, можеше да бъде предотвратен, ако държавата се беше намесила своевременно, а не впоследствие. Дълго време БНБ и регулаторните и надзорните органи на държавата бездействаха. Правителството си мълчеше, а държавни фирми като по команда изтеглиха от банката милиони. Кой знае защо точно в този момент прокуратурата реши да привлече като обвиняем шефа на "Банковия надзор", да разпитва шефове на банката, да провежда спецакция в офиси на собственика ѝ и да внушава, че той може да е поръчител на убийство. Така българската държава се превърна в част от сценария. И показа, че наистина може да бъде "силна, ефективна и адекватна" - но не в обществен интерес, а като инструмент в ръцете на частни интереси.

Правителството изтегли в аванс над 800 млн. от КТБ

От януари се говори, че в банката на властта КТБ нещо става? Как така Доган тихомълком си изтегли парите от тази банка, вярно ли е, че правителството изтегли също в аванс над 800 млн. от КТБ? Мълчание по тези въпроси, а ни внушават, че трима-четирима пускали есемеси и клатили банковата система. Този удар е измислен и направен от хора с мощни възможности, пише ФакторБГ. Оказа се, че депутатът от ДПС и медиен магнат Пеевски е най-големият кредитен милионер в държавата и на всичко отгоре управлява задкулисно тази държавата. Как така уж големият банкер Цветан Василев се представя за новия Буров, а раздава кредити за дейности, в които тези суми просто потъват като в блато. Когато говорим за мустакатия банкер да не забравяме, че империята им се въздигна точно при управлението на Иван Костов. Тогава се роди и друг банкер - ресторантьорът Славчо Христов. Те са рожби на Костов и заради това миналата година в разгара на протестите Иван Костов публично поиска да не се сатанизира Делян Пеевски, защото имал потенциал. А по-късно пак публично застана зад правителството на Орешарски, защото било на професионалисти и водели правилна политика. Какво остана днес от тези хвалби на Командира – само хаос и обезверен народ.

 Държавни дружества изтеглиха парите си от КТБ. Кой им нареди?

Да се проверят действията на държавата през последните две седмици, заяви пред БНР бившият депутат от "Коалиция за България" Георги Кадиев. Фондът за гарантиране на депозитите разполага с  2 млрд. лева и зад всеки депозит до 100 000 евро стои държавата. Няма значение в коя банка е той. Очаквам ситуацията да се успокои. Правителството и Централната банка направих всичко възможно това да се случи. Това е, което може да се направи сега - да се каже, че държавата седи зад всяка банка и няма да позволи фалити", заяви Кадиев. Той призова в следващия парламент да има подкомисия за контрол на банковата система, подобна на тази за ДКЕВР. Според Кадиев държавни дружества са изтеглили парите си от КТБ и въпросът е кой им е наредил това.

Остава отворен въпросът колко пари изтеглиха държавата и правителството, защо го направиха, дали това не е целенасочен ход в края на мандата, който идва предсрочно и не тласнаха ли по този начин  управляващите страната и гражданите към хаос, напрежение и паника.