Учените откриха ефикасно средство, за да се отървете от чесъновия дъх

Забравете дъвките и пастите за зъби!

Чесънът е изключително полезен и много силен антиоксидант. Идва сезонът на тараторите и доста често ще „ухаем” на чесън, което се оказва сериозен проблем при комуникацията с другите. Дори и да не се целувате, натрапчивата му миризма остава дълго в устата и дъхът ви не е особено приятен за околните.

Забравете дъвките и пастите за зъби! Учените са открили много лесно и ефикасно средство, за да се отървете от чесъновия дъх, а именно – ябълка, лимонов сок и ментов лист.

Спанакът и зеленият чай също помагат според изследването, публикувано в Journal of Food Science.

Причината за остатъчната миризма след консумацията на чесън е съдържащото се в него съединение алил метил сулфид (AMS), което не може да бъде разградено при храносмилането и затова се отделя чрез потта и дъха.

По време на изследването доброволци са яли пресен чесън и след това са установени четири миришещи неприятно съединения. След това въпросните участници са изяли по една ябълка и ароматът се е неутрализирал, обясни авторът на изследването професор Шерил Барингер от отдела за технология и наука за храните в щата Охайо.

Той твърди, че плодът е продуктът, който може да обезмириси всички неразтворими ензими в тялото след консумацията на чесън.

В предишни свои изследвания професорът е установил и че чаша прясно мляко може да намали неприятната миризма до 50 %.