Повече от половината млади българи не могат да спестят и 1 лев

Младите семейства без деца спестявали по-често

Финансовото състояние на повечето млади хора у нас изобщо не им позволява да спестяват. Голяма част от двойките до 35 години харчат целите си заплати през месеца и не успяват да заделят нищо на страна. 

Това показват резултатите от проучването "Съвременните двама" за доходите, разходите и спестяванията на модерните двойки и ролите на партньорите при формирането и управлението на бюджета на домакинството, съобщиха организаторите на проучването.

Според данните 68% от младите хора до 35 години в страната не успяват да спестят от приходите си, пише expert.bg В малките градове и селата техният дял е по-висок - 80% от този в София, който е 60 на сто и големите градове - 63%.

Данните от изследването сочат също, че младите двойки без деца спестяват по-често от тези с деца. От проучването се вижда, че в 69% от случаите и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи, но при една четвърт от двойките само единият партньор получава приходи. Изследването показва, че докато в столицата най-често и двамата партньори получават доходи - 90%, голям дял от домакинствата в малките градове, или 38%, се издържат от доходите само на единия партньор.

Според проучването в по-голямата си част спестяванията на анкетираните домакинства 48% не се инвестират дългосрочно, а се насочват за покриване на нуждите на домакинството.

Едва 28% от анкетираните млади хора влагат спестяванията си в банкови депозити, 7% - в недвижими имоти и само 4 процента ги използват за започване или разширяване на бизнес.