Банките осигуриха 1,5 млрд. лв. за ПИБ само за ден

Новините

01-07-2014, 06:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Опашките в ПИБ бяха стопени

Само за ден държавата успя да осигури парите за подкрепа на Първа инвестиционна банка. Останалите трезори у нас са предоставили заем на държавата в размер на 1,5 млрд. лв., който ще бъде отпуснат на ПИБ при нужда.
В понеделник е проведена успешна емисия на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар, научи “Труд”. За емисията не бе съобщено нито от Министерството на финансите, нито от БНБ.
Според източници на “Труд” емисията е 5-месечна. Това означава, че в края на годината държавният дълг няма да бъде увеличен с въпросните 1,5 млрд. лв., защото дотогава средствата ще бъдат върнати.
Според финансисти операцията е най-правилният и безплатен вариант за действие в настоящата ситуация. От него бюджетът най-вероятно ще излезе на печалба, защото лихвата, която хазната ще плати на банките, ще е по-ниска от тази, на която ще предостави сумата като заем на ПИБ.
Мярката не създава абсолютно никакви затруднения за депозантите. Големият минус за тези от тях, които развалят депозитите си и ги местят в други банки, е че губят лихвата. Така на практика депозитният ресурс в банковата система не се променя, а се получава един затворен кръг на парите - от ПИБ в депозантите, от депозантите - в останалите банки, и от останалите банки - отново в ПИБ.
Държавната подкрепа за банковата система вчера получи зелена светлина и от Брюксел. “ЕК одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лв.”, съобщи комисията. Ресурсът ще бъде предоставян на банки само при нужда под формата на държавни заеми, гаранции или емисии ДЦК. МВФ също изрази готовност да помогне на банковата система у нас, но от съобщението му стана ясно, че засега няма нужда от това.
ОПАШКИТЕ ИЗЧЕЗНАХА В КРАЯ НА ДЕНЯ
Опашките пред офисите на Първа инвестиционна банка в страната вчера чувствително намаляха и в следобедните часове почти липсваха.
Сутринта пред клоновете на банката в столицата все още се виждаха неголеми опашки от по 15-30 души. В ранния следобед обаче броят на чакащите да бъдат обслужени клиенти се сви до минимум и се виждаха по двама-трима души.
“Тази сутрин банката отвори врати с чакащи клиенти, които до обяд бяха обслужени. След 12 ч банката влезе в обичайния си работен ритъм, приемайки заявки за нови депозити, вноски и текущи разплащания”, обяви трезорът. Опашките бяха стопени и защото ПИБ отвори специални гишета, на които се обслужваха с предимство хора, които внасят пари или нареждат преводи.
Вложителите, които в петък са направили заявка за теглене на суми, но впоследствие са се отказали, няма да плащат таксите, които са предвидени в тарифата на банката при разваляне на депозити, казаха от ПИБ. От трезора вчера не съобщиха как се е променила ликвидността им през деня. В петък, когато ПИБ се оказа под обсада от поддали се на психоза клиенти, бяха изтелени 800 млн. лева.