Вестниците във Вторник, 1 юли

Ток и парно поскъпват от днес


"Монитор"
Изненадващо Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличи цените на тока от 1 юли. На закрито заседание вчера регулаторът реши от днес клиентите на енергото в Западна България да плащат с 2,78% по-скъп ток през деня и с 2,22% - през нощта. За Югоизточна България увеличението на дневната и нощната тарифи е съответно с 0,64% и 0,22 на сто. В Североизточна България пък от днес плащат с 2,50% повече през деня и с 1,01% през нощта. От регулатора са изчислили, че при консумация от 317 квтч на месец това ще доведе до повишение на сметките с под 2 лв.Банките.


БНБ: Преодоляхме напрежението
"Стандарт"
Съгласно данните, с които БНБ разполага в края на работния ден, напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на вчерашния ден вече е преодоляно. В резултат на мерките банковият сектор в България функционира нормално.
Благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество.
Отново обръщаме внимание за необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система.


EК одобри помощ от 3,3 милиарда за българските банки
"Дума"
Европейската комисия одобри държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за българските банки. Искането е оправено от българските власти на 29 юни в отговор на атаките срещу банковата система.
"Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", се казва в съобщението на Еврокомисията. От Брюксел припомнят, че през миналата седмица бе разкрита схема за атака на третата по големина банка в България чрез провокиране на масово изтегляне на депозити от клиентите.


Обвиниха двама бизнесмени за банковата атака
"24 Часа"
Софийската районна прокуратура обвини двама бизнесмени за разпространение на неверни и будещи тревога данни за български банки.
Роденият в бивша Чехословакия 40-годишен Роберт Димитров, управител на инвестиционния посредник "Глобал Маркетс", и 29-годишният Кирил Джабаров са организирали изпращането на имейли до стотици свои потенциални клиенти с тревожно съдържание. По делото имало данни и за телефонни обаждания до клиенти.