Хора с увреждания паркират с преференции, ако са с постоянен адрес

Съдът отхвърли жалба на гражданин срещу общинската наредба за паркиране на инвалиди

Наредбата за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи лица с трайни увреждания на територията на община Бургас остава в сила, реши БАС.

Съдът счита жалбата за недопустима, поради липса на правен интерес у жалбоподателя. Съдебният състав оставя без разглеждане жалбата на Неделчо К. и прекратява производството по административното дело. Преди три години Неделчо К. е подал искане за издаване на карта за преференциално паркиране в зоните за платено и безплатно паркиране "Синя зона" относно територията на Община Бургас, като е представил експертно решение на ТЕЛК. Община Бургас е издала на лицето такава карта, тъй като към момента, когато  е поискана, тези обществени отношения са се уреждали с Наредбата за опазване на обществения ред.

Новата наредба, която е влязла в сила година по-късно и е обжалвана в съда от Неделчо К., предвижда ново изискване към лицата, а именно, че лицата с трайни увреждания следва да са с постоянен /настоящ/ адрес в Община Бургас.

Жалбоподателят е с постоянен адрес гр.Ахелой, община Поморие, регистриран на този адрес от 07.08.2001 г. и с настоящ адрес на същото място, регистриран на 09.06.1995 г.

Миналата година, когато изтича срокът на старата карта на Неделчо К., е отказано издаване на нова такава, след което той завежда дело срещу наредбата на Община Бургас.

Определението на Бургаския административен съд може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7 - дневен срок от съобщаването на решението.