Раковите заболявания съществуват, откакто има живот на Земята

Ракът се характеризира с неконтролируемо размножаване на клетки с аномалии, които образуват тумори

Ракът е древен колкото многоклетъчните организми и вероятно ще съществува колкото и живота на Земята, съобщава БТА, позовавайки се на резултатите от изследване на международен екип от учени, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Под ръководството на Томас Бош от университета на Кил, Германия, екипът е открил "естествено случващи се" тумори при два различни вида хидри - група дребни тръбообразни животни с пипала, чиито тела се състоят от два пласта клетки, разделени от пихтиеста преграда. Еволюционно много стари, хидрите са сладководни сродници на коралите, морските анемони и медузите.


"Ракът е стар колкото многоклетъчните организми на Земята и вероятно никога няма да бъде изкоренен напълно", казва Томас Бош. Причинен от ДНК мутации в клетките, ракът се характеризира с неконтролируемо размножаване на клетки с аномалии, които образуват тумори и имат способността да проникват в нормалните телесни тъкани и да ги унищожават.


Изследователите обясняват, че хидрите с тумори са били със "съществено отслабено общо състояние", както и че вкарването на туморни клетки в здрави хидри предизвиква развитие на ракови образувания и при тях.


"Инвазивността на рака също е еволюционно стара характеристика", казва в заключение Томас Бош. Специалистите обясняват, че изследването на първични животни като хидрите дава важна информация за механизмите на развитие на туморите при хората.