По обувките ще те познаят. Буквално

Животът

01-07-2014, 19:35

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вече и научно доказано

Дали е възможно да разберем какъв е човекът по обувките му? Изследователи открили, че можем да познаем възрастта, приходите и дори някои психологически черти просто като видим любимия чифт обувки на някого.

В изследването, проведено в Канзас, САЩ, взели участие над 200 души на възраст от 18 до 55 години. Те трябвало да изпратят снимка на любимите си обувки, които носят най-често, след което да попълнят отделен личностен въпросник. Друга група от 63 души след това трябвало да огледат снимките и да оценят собствениците на обувките по различни критерии.

„Оценяващите” успели да уловят основното доста бързо – лъснатите и маркови обувки се асоциирали правилно с наличието на повече пари, маратонките и кецовете се асоциирали с младостта, а протритите и овехтели обувки – с ниския доход на собствениците им.

Истинската изненада била в това колко точно били оценени психологическите профили на хората по обувките им – например степента на тревожност при обвързване (чувство за тревога и страх, че близките взаимоотношения с някого накрая неминуемо ще завърши с изоставяне).

Изследователите останали силно изненадани, тъй като предполагали, че отговорите на оценяващата група ще са базирани само върху поддръжката и вида на обувките. Износените подметки например се свързвали със спокойната натура на собственика им, докато педантично поддържаните обувки предполагали, че ги притежава човек, който е свръхангажиран с външния си вид и затова е възможно да изпитва посочения по-горе страх от обвързване.

Предположенията на оценяващите били верни като цяло, но подобно изследване има и своята „сива зона” – износените обувки могат да са показател, че собственикът им е пълен непукист, но може и да има ниско самочувствие. Затова и според самите автори на изследването Видът на обувките все пак не винаги е точен индикатор за личността.

Разбира се, това не е първото проучване, което изучава връзката между външния вид на хората и здравето им. Изследване, проведено от института . по бизнес към университета Нюкасъл, свързва физическата красота през младостта с по-доброто здраве и житейски перспективи (повече приятели, по-висок доход, по-добро качество на живота) на по-късен етап. Друго изследване предполага, че закръглените пропорции и цялостната атрактивност е признак за здраве при жените (но пък, оказало се, същото не важи за мъжете).

Изследването на университета на Канзас показва, че външния ни вид не само може да служи като показател за здравето отвътре, но това правило важи дори за всичко – от главата до петите - буквално.

Източник здраве.bg