По-рано от всякога - мъртвото вълнение вече е факт

Туризъм

02-07-2014, 08:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъртво вълнение спря разходките до Острова днес

Подводните течения крият най-много рискове и са причина за десетки инциденти по морето

Мътровото вълнение изненада бургазлии и гости тази година. Заради климатичните промени  опасното течение се появи много по-рано от очакваното, традиционно на 2 август, който е определен като фатална дата. 

Морето вече взе три жертви още преди да е почнал активния сезон. И в трите случая става дума за удавени на неохраняеми ивици, но това не означава, че пир рискове спасителят може да направи чудеса.

През 2013 година само за два дни по Южното Черноморие загинаха 7 души, а общия брой на удавените беше 17 души. Всички инциденти, сподер статистиката са станали при мъртво вълнение, което миналото лято започна също малко по-рано от очакваното - около 17 юли.

Мъртвото течение е явление, при което водни маси се придвижват под формата на скрито за окото течение по посока от брега към морето.
Явлението не е постоянно и може да сменя мястото си. Наблюдава се при по-силно вълнение на морето, обикновено в залив, когато вълните се пресичат и събират на едно място. Събраната там вода се оттегля в обратна посока и отнася със себе си пясък, поради което дъното е по-дълбоко. Така образуваната река губи силата си на около 50 м. от брега, където се среща от следващите вълни.

"Мъртвото вълнение" е опасно за хората, когато се появява на плажовете, тъй като представлява невидима заплаха за къпещите се. Забелязва се трудно, тъй като на морската повърхност водата се движи по-бавно, отколкото в дълбочина, а прииждащите вълни го прикриват.