Започнаха проверки на плувните басейни в Бургас

Комисията по водно спасяване в Бургас започна проверки на всичките 26 плувни басейна на територията на общината. Инспекторите ще наблюдават дали водното спасяване, медицинското осигуряване и санитарно-хигиенните норми са според изискванията.
Съоръженията се намират в Бургас, Сарафово, Ветрен, Крайморие и Росенец, но малка част от тях не подлежат на държавна инспекция заради статута си за частно ползване, пише днес в-к „Черноморски фар”. От трите най-важни елементи на проверките най-трудни за собствениците и управителите на басейни е осигуряването на спасителен и медицински персонал, тъй като първите предпочитали да работят на плажната ивица заради по-доброто заплащане, а фелдшери със завършен курс по интензивна медицина трудно се намирали за работа на басейн.
В момента в град Бургас функционират само две открити съоръжения в плувен комплекс „Флора”, но там потокът от състезатели и граждани е интензивен и на ден се къпят между 600 и 1000 души.

До есента обаче община Бургас планира да открие още два плувни басейна – в к-с „Меден рудник” до бензиностанция „Лукойл” и в новия спортен корпус към математическата гимназия. По план те трябва да бъдат приведени в експлоатация най-късно до 15 септември, обясниха от отдел „Спортна дейност” към общината.