Искра Михайлова може да оглави комисия в Европейския парламент

Бившия министър на околната среда Искра Михайлова, която влезе в Европарламента от листата на ДПС, е номинирана от групата на либералите

Работата на новия Европейски парламент днес продължава с определяне на ръководството на различните парламентарни комисии, като за първи път има шанс една от тях да бъде оглавена от български представител.

Бившия министър на околната среда Искра Михайлова, която влезе в Европарламента от листата на ДПС, е номинирана от групата на либералите за председател на комисията по регионална политика, съобщава БНР. Има шанс България за пръв път да бъде представена и в един от ръководните органи на Европейския парламент – Бюрото, където освен председателя и 14-те му заместници, участват и 5-има квестори.

Те се избират с таен вот, измежду евродепутатите, и отговарят най-вече за административните и финансови въпроси, свързани с дейността на колегите им. Гласуването предстои в ранния следобед, а преди това Европейския парламент ще обсъжда с председателите на Европейския Съвет и Европейската комисия резултатите от последната среща на държавните и правителствените ръководители на 28-те.

В дневния ред за днес са предвидени и отчет на приключилото вече гръцко ротационно председателство, както и представяне на програмата на италианското.