В България тероризмът все още не се брои за нещо реално

Иван Бояджиев: Сигурен съм, че у нас има изпратени членове на „Ал-Кайда”

 

В България тероризмът все още не се брои за нещо реално, заяви Иван Бояджиев, главен експерт по сигурността към Столична община в интервю за "Фокус".

„Мога да ви дам пример с Ирак. Американците разбиха цялата държава, излязоха оттам и започна ислямизацията. Хората бягат от там в Турция, това доведе до над 500 000 бежанци, а от тях има много, които искат да дойдат в България. От тях може да се очаква да има много членове на „Ал-Кайда”, много джихадисти. Тези бежанци, които идват в България, са опасни в тази връзка, тъй като сред тях може да има много членове на „Ал-Кайда”, а аз съм сигурен, че у нас има изпратени членове на „Ал-Кайда”. Тези терористи трябва да имат поне една държава в района, в която могат да идват спокойно и да си вършат техните задачи, да се организират и да определят своите цели”, обясни той.

Бояджиев допълни, че Германия, Русия, Америка, Франция по начало са държави, които обръщат много голямо внимание на борбата с тероризма, инвестират много средства в това, тъй като борбата с тероризма е много скъпо мероприятие и има от кого да се учат, така че е въпрос на бъдеще и доглеждане.

„Въпросът е и как ще гледа държавата на едно такова обучение и развитие на борбата с тероризма”, заяви Иван Бояджиев.