Вече и клиника за психясали фенове на Мондиал 2014

Назоваха диагнозата Синдром на световната купа

Клиника за психясали, нервни, разстроени и поболели се фенове на Световното първенство по футбол отвори врати в китайския град Ченду. Медиците лекуват психическо заболяване, известно с името Синдром на световната купа.
Страстите покрай Мондиала идват в повече на хиляди китайци, които губят апетит, стават нервни и раздразнителни и имат проблеми със съня, разкриват лекари. Проблемът е толкова повсеместен, че си има специално име – Синдром на световната купа, и вече дори е причинил епидемия, която наложи отваряне на цяла клиника в рамките на една от болниците в града.
Медиците посочват, че силно засегнатите могат да развият признаци на параноя и да изпаднат в състояние, подобно на летаргията. Ситуацията се влошава и от голямата часова разлика между Китай и Бразилия, заради която хиляди любители на футбола будуват цели нощи. Заради дългото безсъние още в първата седмица от началото на първенството китаец почина от недоспиване, пише "Новинар"
Клиниката вече посрещна и дори изпрати по живо, по здраво първите си пациенти. „Не можех да ям, не можех да се концентрирам, целият ми свят се срина и всичко беше само футбол”, разказва 35-годишен пациент на необичайното медицинско заведение. „Прекарах 48 часа в почивка на легло в клиниката и сега съм добре. Сега съм се ограничил до един мач на всеки два дни”, допълва още фенът.
Все пак клиниката не е запазена само за футболни фенове, а изобщо за всички хора, които получават психологически проблеми при гледане на вълнуващи спортни срещи, посочват лекарите, които до края на Световното ще дежурят по 24 ч.