Над 500 000 души излязоха на протест в Хонконг

Исканията на гражданите са за повече демокрация

Полицията в Хонконг арестува около 200 демонстранти след традиционното шествие за демокрация по случай годишнината от връщането на територията на Китай, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местни медии.

В шествието според организатори са участвали над 510 000 души, а според официалните власти над 98 600, посочва АФП. Част от протестиращите опитаха да организират седящ протест след приключването му. Вчерашният протест е най-голямото предизвикателство към управлението на Китайската комунистическа партия от над десетилетие, отбелязва Ройтерс.

Мнозина протестиращи опитаха да се хванат за ръце, за да попречат на полицаите да ги разпръснат. Сред над 1000-та души, опитали да продължат протеста, имаше предимно студенти, но и по-възрастни хора.

Протестът заплашваше да попречи на началото на днешния работен ден във финансовия център на Хонконг. Някои от сградите бяха оградени с полицейски бариери.

В речта си по случай годишнината от връщането на Хонконг на Китай главният администратор на Хонконг Лян Чжънин призова населението да избягва действия, които могат да подкопаят стабилността и процъфтяването на Хонконг, предаде ИТАР-ТАСС.

Основното искане на демонстрантите в тазгодишния протест беше за повече демократичност в изборите за лидер на местното правителство, допълва БТА. Китай се ангажира да даде възможност през 2017 г. главният администратор на Хонконг да бъде избран чрез всеобщи избори, но изключи възможността за номиниране на кандидати от гражданите.