20% повече щъркели в България

Животът

02-07-2014, 13:11

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

До 15 юли броим белия щъркел у нас

Броят на гнездата с щъркели е с около 20% по-голям, отколкото при последното преброяване през 2004/2005 г. Предстои данните да бъдат подробно анализирани, съобщи Свилен Чешмеджиев от БДЗП, национален координатор на  кампанията за преброяване на белия щъркел в страната.

То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. Интересен е фактът, че повечето гнезда извън населените места изчезват и на тяхно място се появяват нови в селищата. Рекорд в това отношение е с. Костиево, Пловдивско, в което преди 10 г. е имало 2 гнезда, а сега екипите на БДЗП са преброили 22. Друга интересна тенденция е, че новите гнезда са главно върху електрически стълбове и част от щъркеловите домове, които при предишното преброяване са били върху сгради и комини, сега са преместени също върху стълбове.  

Средно щъркелите отглеждат по 3 малки, но  има и многодетни с по 4 щъркелчета, показват данните от преброяването.

По време на преброяването не са забелязани някакви сериозни заплахи за белите щъркели. Повечето от старите гнезда са обезопасени и качени на специални платформи, които предпазват птиците от токови удари, а гражданите – от спиране на тока.

Всеки желаеш природолюбител може да се включи в голямото преброяване на щъркелите. На специално създадения от БДЗП сайт www.shturkel.bg можете да въведете данните за гнездо, което сте посетили – къде се намира, колко малки има в него и пр. Участието е много просто, трябва само да попълните данните в рубриката „Въведи данни за гнездо“. Можете да приложените и снимка и GPS координати. Гнездото се отбелязва автоматично на интерактивна карта на сайта.

В края на кампанията през юли на случаен принцип ще бъдат изтеглени имената на 10 доброволци, които са се включили в преброяването и са попълнили електронна бланка в сайта www.shturkel.bg. Те ще получат като подарък книгата „Полеви определител на птиците“, която е наричана още „Библията на орнитолозите“.