Станишев се крие зад партиен референдум

Пленум в събота ще покаже клати ли се ръководството

БСП да направи партиен референдум за избор на нов председател на партията. Това предложил лидерът на партията Сергей Станишев на най-приближените си от "Позитано" 20, след заседанието на Изпълнителното бюро на червените вчера.

Аргументите на червения евродепутат са исканията за оставката му и идеята за вътрешнопартийни избори, в които най-показателно би било именно гласуването на всички членове на БСП. Мераците на Станишев за вътрешнопартийни избори били посрещнати с мълчание и видимо неодобрение от заместниците му.

Опонентите на председателя, сред които най-ревностен е Румен Овчаров, многократно поискаха вътрешни избори. Очевидно с този ход  Станишев се готви да отвърне на хвърлената ръкавица, коментираха на "Позитано". Там вече броят евентуалните претенденти за мястото на Сергей като председател на БСП. Макар че, ако Станишев се кандидатира при вътрешнопартийни избори, той ще ги спечели, коментират членове на Изпълнителното бюро, познавайки нагласите на своите членове и популярността на лидера им сред редовите социалисти, пише „Стандарт“.

В кулоарите от доста време коментират, че за креслото на Станишев се спрягат имената на парламентарния шеф Михаил Миков, военният министър Ангел Найденов и икономическият министър Драгомир Стойнев, който се очаква тази седмица да влезе в Изпълнителното бюро на БСП. С номинациите от неофициални разговори е и новият шеф на червените депутати Атанас Мерджанов. Не е изключено в интригата да се намеси и дамското трио Манолова-Йотова-Нинова. Социалисти от жълтите павета пък настояват шефът им Калоян Паргов също да се включи в надпреварата за "Позитано". А лявото крило на Столетницата има своя безспорен фаворит - Янаки Стоилов, който е и зам.-председател на партията.  

От новата група на 24-те опозиционери най-ярката обединителна фигура е дългогодишният водач на Софийската организация Румен Овчаров. Той обаче отрича да има амбиции за поста и лансира кандидатурата на Стефан Данаилов за временен лидер.

Засега е сигурно, че социалистите ще нищят лидерския въпрос на заседанието на Националния съвет на БСП в събота. И почти е сигурно, че инициативата за заседание на 48-мия конгрес на БСП ще дойде и от самия Станишев.

 

Днес министърът на отбраната Ангел Найденов каза, че не е кандидат за лидерското място в БСП и че не участва в  такава надпревара.