Жените или мъжете се оплакват по-често от стрес на работното място?

Кой е по-щастлив...

Независимо дали професията ви е свързана с работа зад бюро, или ви се налага да залагате повече на физическа активност, стресът вероятно ви съпътства на всяка крачка в ежедневието. Претоварване, спазване на крайни срокове, неразбирателства с колегите са само част от причините, които могат да го породят. Въпросът е жените или мъжете се оплакват по-често от стрес на работното място.

Израелски учени от университети в градовете Тел Авив и Хайфа достигат до извода, че служителите от нежния пол изпитват по-голям стрес на работното място, отколкото мъжете. Жените, освен това, чувстват по-голяма умора в края на работния ден.

Учените обръщат внимание на работата, която вършат мъжете и жените, и получават доста разочароващи резултати за нежния пол. Като цяло се оказва, че дамите са едва ли не "по-ниско качество служители” от господата във всяко отношение.

Изследването включва 9000 жени и 8500 мъже от 27 страни по света. Всеки един от участниците отговаря на определени въпроси, а чрез дадените отговори се определя атрактивността на професията на съответния участник. Въпросите са свързани с различни области от работния процес като заплата, продължителност на работния ден, независимост и автономия на работа, ниво на обучение, стрес на работното място, възможности за развитие и т.н.

Оказва се, че дамите обикновено изкарват по-малко, а се изморяват по-бързо. Обект са на по-голяма доза стрес и умора, а също така повече жени, отколкото мъже, не смятат професията си за особено интересна. И не на последно място, дамите се притесняват повече от вероятността да загубят работното си място, отколкото мъжете.

Това, което е изключително интересно, е че жените изкарват по-малко пари от мъжете, независимо от това, че заемат еднакви позиции, имат едно и също образование, умения и опит. Учените смятали, че разликата в заплащането е компенсирана от по-голямо задоволство от извършваната работа, но се оказва напълно обратното - освен, че получават по-голяма заплата, мъжете получават и по-голямо удовлетворение от работата си.