Изумително! То се бори с атаката на кихане (видео)

Общество

02-07-2014, 15:58

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяко кихане освобождава 2000 вируса

Въздухът излиза от устата с много висока скорост, понякога достигаща до 140 км/ч.

Кихането е защитна реакция на дихателните пътища, предизвикана от дразнене в областта на носа. Представлява най-важният защитен механизъм на долните и горните дихателни пътища. Кихането е естествен процес на тялото, по време на който въздухът излиза от устата с много висока скорост, понякога достигаща до 140 км/ч.

Причината за тази скорост е високото налягане, създало се в тялото. По време на кихането най-високото налягане е в областта на мозъка и стомаха. Резултатът от налягането е навлизането на повече кръв в кръвоносните съдове. Поради тази причина възпирането на кихането може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми.

При кихане се получава разширение на кръвоносните съдове и сърцето, а слъзните канали и синусите се отварят. Така замърсеният въздух се изхвърля от белите дробове, което е невъзможно да се случи при нормалното дишане. Разширяването на сърцето удължава периодът му на почивка, като по този начин то спира за милисекунди, а след това започва отново да функционира нормално.

Вижте как това животинче се бори с кихането: