НАСА изстреля спътник, който ще измерва нивата на въглероден диоксид

Мисията ще помогне по-добре да бъде разбран процесът на изхвърляне и поглъщане на въглеродния диоксид на нашата планета

След отлагане с 24 часа, НАСА изстреля първия си спътник за измерване на нивата в земната атмосфера на въглероден диоксид - основния парников газ, допринасящ за глобалното затопляне, предаде Франс прес, цитирани от БТА.


Сателитът OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2 - "Орбитална въглеродна обсерватория-2") е изстрелян успешно в началото на стартовия прозорец от 30 секунди с ракета-носител "Делта-2" от базата на ВВС на САЩ "Ванденберг" в Калифорния. Вчерашният старт беше отложен в последната минута заради проблем с водната система на ракетата-носител, припомня агенцията.


Мисията ще помогне по-добре да бъде разбран процесът на изхвърляне и поглъщане на въглеродния диоксид на нашата планета. Сателитът "Орбитална въглеродна обсерватория-2" в продължение на две години ще наблюдава различни райони на сушата и океаните, а също и над отделни градове.

Спътникът ще се позиционира в почти полярна орбита на височина от 705 километра. От американската космическа агенция уверяват, че от 2015 г. получените от тях данни ще са на разположение не само на правителствените ведомства, но и на научни и обществени организации.


Поредният номер в името на сателита напомня за неуспешния опит за изстрелване на аналогичен спътник през 2009 г., завършил с катастрофа.