Разрешените от ЕК 3,3 млрд. лв. може да не се ползват

Милен Велчев: Има правила, по които функционира Европейският съюз

"Има правила, по които функционира Европейският съюз. Подобна държавна помощ изисква одобрение от Европейската комисия, независимо дали тя ще се ползва за подкрепа на банковия сектор или за други частни предприятия". Така Милен Велчев, бивш финансов министър, коментира решението на ЕК да одобри схема, чрез която българското правителство да подкрепи банките с до 3,3 млрд. лв.

Държавата е изявила готовност да предостави кредитна линия като ликвидност за банковия сектор, но само в случай, че тези пари са необходими за плащане на депозити, допълни той.

По думите му не е задължително да се ползват тези пари и дори е много вероятно да не влязат в действие.

"Може да се направи аналогия с последното ни споразумение с МВФ, когато аз бях министър. То беше “предпазно” - ние не получихме заеми по него, но парите бяха на разположение в случай на нужда", посочи Велчев.

Според бившия финансов министър емисията 5-месечни книжа на правителството от понеделник в размер на 1,2 млрд. лв. е уместна.

Министерството на финансите иска да се възползва от добрите пазарни условия и търсенето от страна на банките на инструменти, в които да инвестират, заключи той.