ДКЕВР се омота в новите цени на тока за бизнеса

Новините

03-07-2014, 08:45

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Междувременно тримата доставчици на ток ЕВН, ЧЕЗ и Енерго про обявиха, че ще обжалват решението за новите цени в ВАС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се омота в сметките за ток за дребния бизнес. Според доклад на регулатора увеличението на цените е между 11 и 29%, но всъщност не е такова, обясниха оттам пред "Труд".

"Крайната цена на тока за дребния бизнес не може да бъде изчислена и затова не сме я сметнали. Вдигаме тарифите на електроенергията, но намаляваме мрежовите услуги за пренос и достъп, които пък са различни за всеки конкретен клиент, защото се смятат спрямо мощността му", каза Еленко Божков, член на ДКЕВР.

По неговите думи увеличението трябва да бъде около 2%, но не обясни как е изчислено то, щом не може да бъде сметнато.

"Има сериозно намаление на мрежовите услуги и затова ЕРП-тата се оплакват в съда. Увеличава се само цената на самата енергия", каза още Божков. Истинското увеличение на цените на тока за дребния бизнес ще бъде ясно след получаването на първата фактура от клиентите, казаха от ДКЕВР.

Първоначално от ДКЕВР оспориха и изчисленията на "Труд" за поскъпване на тока за дребния бизнес с между 11 и 29%, но после откриха, че според доклада им то наистина е такова. След това се оказа, че към таблица със старите цени на тока са сложени новите цени на мрежовите услуги от 1 юли, което води до объркване.

На въпрос на "Труд" защо са разбъркани таблиците и защо се повтарят в различни варианти, Еленко Божков каза, че "се правят много таблици, защото и те (ДКЕВР, б.р.) трябва да си заслужат заплатите".

Междувременно тримата доставчици на ток ЕВН, ЧЕЗ и Енерго про обявиха, че ще обжалват решението за новите цени в ВАС. Подобни дела отнемат до една година.