Опашката на кенгуруто била крак

Ние открихме, че когато кенгуруто "ходи", то използва опашката си просто като крак

Макар кенгуруто да е известно като най-добрия скачач сред животните, по-голямата част от времето си то прекарва на четири крака в търсене на храна. Именно при това положение на тялото опашката започва да играе ролята на пети крак, се твърди в статия в научното сп. Biology Letters, съобщи БТА.
Изследователи от Колорадския университет в Боулдър (САЩ), Университета "Саймън Фрейзър" (Канада) и Университета на Нов
Южен Уелс (Австралия) са изучили храненето и свързаните с него физически действия на голямото червено кенгуру. Учените са установили, че по време на придвижването опашката на животното му придава толкова движеща сила, колкото предните и задните крайници взети заедно.
"Ние открихме, че когато кенгуруто "ходи", то използва опашката си просто като крак - разказва водещият автор на изследването Максуел Донелан от университета "Саймън Фрейзър". - Животното използва опашката като опора, средство за придвижване и средство за усилване на движението. На практика то изпълнява с опашката същата механична работа, както и с краката си."
"Предполагаме, че опашката се използва основно като подпора, балансьор. Не очаквахме да открием колко силна е тя.
Беше удивително" - казва съавторът на изследването Роджър Крам. Учените сравняват придвижването на кенгуруто с това на
скейтбордиста, който с единия си крак /в случая на животните с опашката/ се оттласква от тротоара, като увеличава ускорението. Донелан твърди, че няма друго животно, което да използва опашката си като крак. Опашата има 20 прешлена и играе ролята на стъпало, прасец и бедро, твърдят в заключение специалистите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен