Затвор за финансова паника има във Великобритания и Унгария

Правната комисия в българския парламент вчера одобри на първо четене криминализирането на разпространяването на слухове за банковата система

Във Великобритания и Унгария има мерки за лишаване от свобода до три години при разпространяване на финансова информация, която води до паника сред населението. Това е записано в техните наказателни кодекси. В Англия има криминално преследване за разпространението на подвеждаща или невярна финансова информация, което се счита за един от видовете пазарна злоупотреба. Акцентът е върху злоупотреби на финансовия пазар. Конкретен текст, които да криминализира това деяние не успяхме да открием. Това е записано и в закона - Financial Securities and Markets Act 2000. За пазарна злоупотреба се смята поведение (независимо от едно лице, две или повече лица), когато разпространяват информация по начин, който дава невярна или подвеждаща информация на населението и на инвеститори.
В Унгария е регламентирано в Fraud Regarding Capital Investment, Section 299/B. В този член се посочва, че човекът, който съобщава или разпространява неверни данни или укрива данни за финансовата ситуация в икономическа организация и предизвиква други лица да правят капиталови инвестиции или увеличаването на инвестициите, извършва престъпление и се наказва с лишаване от свобода до три години.
Правната комисия в българския парламент вчера одобри на първо четене криминализирането на разпространяването на слухове за банковата система - предвижда се затвор от 2 до 5 години за всеки, който с деянието си е довел до всяване на смут и страх в населението. Когато с тази дейност са причинени значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева.