Десислава Атанасова: Въпросът дали ще бъда министър не стои пред мен

Решението на ГЕРБ да не влиза в зала е адекватен отговор на поведението на БСП

Решението на ГЕРБ да не влиза в пленарна зала, освен за гласуването на оставката на кабинета „Орешарски” е адекватен отговор на грубото неспазване на поетите при президента ангажименти, както за приоритетите на Народното събрание, така и за законодателството и решенията на Министерски съвет. Това каза в интервю за „Радио К2” депутатът Десислава Атанасова, министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ.  Тя утечни,  че на консултациите при президента е било постигнато съгласие в парламента да се разглеждат всички законопроекти, които са консенсусни между политическите сили. Имало е и законопроекти, които е трябвало спешно да бъдат приети, като  поправките в Наказателния кодекс, засягащи стабилността на банковата система. Този законопроект обаче не е бил подкрепен от Коалиция за България. От друга страна КБ са предложили влизането на над 20 точки, които изобщо не са спешни.


От ГЕРБ са настоявали за разглеждането на няколко неотложни неща, едно от което е състоянието на здравната система, каза още Атанасова. Тя определи  като недопустимо изказването на премиера, че няма нужда Министерски съвет да се намеси, като предложи акутализация на бюджета на НЗОК, а в същото време министърът на здравеопазването няколко да дни го няма. Самият Управителен съвет на НЗОК миналата седмица е взел решение и е предложил на министъра на здравеопазването да поиска Министерски съвет да предложи актуализация на бюджета. Относно проблемите и протестите в Спешна помощ Десислава Атанасова изрази учудването си, че все още ръководството на Министерството на здравеопазването не се е срещнало с лекарите, за да им обясни как стоят нещата. По думите и преди няколко месеца са били тиражирани лъжи, че ще бъдат увеличени заплатите на лекарите в Спешна помощ и че ще има повече екипи. Нищо от това обаче не се е случило. Депутатът от ГЕРБ беше категорична, че всички, които са управлявали България през последните години, имат определена вина за случващото се в здравеопазването, но в последната една година има ситуация, в която лечебните заведения имат дългове за половин милиард лева, НЗОК има дефицит половин милиард лева, тоест един милиард лева дупка само в здравеопазването, когато за една година няма приет нито един закон, когато искат оставката на министъра на здравеопазването различни съсловни организации.


Попитана готви ли отново да бъде министър на здравеопазването   Десислава Атанасова заяви, че в края на своя мандат е направила отчет за своето управление. Според нея е  направила така, че някои неща да бъдат показател за приемственост,  да има законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове. Депутатът от ГЕРБ беше категорична,  че пред нея изобщо не стои въпросът дали ще бъде министър на здравеопазването, тази тема в момента не се обсъжда. „Въпросите за здравето на нацията обаче винаги ще ме засягат и винаги съм готова да изразя не само мнение,  но и да помогна на когото и да било, включително и на министър Таня Андреева бях заявила, че и съчувствам, защото това е тежък ресор и отговорността трябва да е споделена”, категорична беше Десислава Атанасова. Тя продължи, че въпреки това за тази една година министърът на здравеопазването не е потърсила нито една среща с нея.  Бившият министър на здравеопазването заяви, че когато е била назначена на този пост, първото нещо, което е направила, е било да отиде в Комисията по здравеопазване и да запознае колегите си, не само от ГЕРБ, както и с краткосрочните и дългосрочните си приоритети в сектора.


На въпрос има ли ГЕРБ кабинет в сянка, Атанасова  отговори, че кабинетът се предлага от министър – председателя. От ГЕРБ много пъти са заявявали, че изцяло ще се съобразят с вота на българските граждани. „Доказали сме, че в ГЕРБ има експерти в истинския смисъл на думата. Видяхме какво означава експертното правителсво „Орешарски” в продължение на една година, затова няма да се ангажирам да разкривам кои биха били министрите в един бъдещ кабинет, това е работа на министър – председателя, който ще го формира”, завърши Десислава Атанасова.