ВАС върна за ново разглеждане дело за парцел край Бакарди

Мисия Добрич

04-07-2014, 15:31

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Върховният административен съд /ВАС/ върна за ново разглеждане дело, заведено от областния управител на Добрич, за парцел край Бакарди клуб, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Съдебният спор възникна след решение на Общинския съвет за изменение на урегулиран поземлен имот, с което се обособяват два нови парцела - 4417 квадратни метра за литературния музей на писателя и 641 квадратни метра към двуетажна сграда наблизо за
частно дружество. "Гражданско общество за Добрич" се противопостави още на заседанието на Общинския съвет за разделянето с мотива, че така имотът ще спре да обслужва обществения интерес и ще се възпрепятстват възприятията на туристите за дома-паметник на класика, информира БТА
Областният управител внесе жалба в Административния съд в Добрич, преценявайки, че са нарушени разпоредби на Закона за общинската собственост, Закона за държавната собственост и Закона за устройство на територията. Жалбата остана без разглеждане.
Първоинстанционният съд неправилно е приел, че решението на Общинския съвет е част от процедурата по изменение на подробния устройствен план и затова не подлежи на оспорване от областния управител, се посочва в мотивите на ВАС, цитирани от пресслужбата на областната управа.