Замразиха сметките на община Смолян

Животът

04-07-2014, 17:29

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Запорът е заради дълг към транспортна фирма в града

Държавен съдия-изпълнител наложи запор върху наличните средства в касите на община Смолян. Запорът е заради дълг към транспортна фирма в града. Парадоксалното в случая е, че общината е акционер в същата фирма, а част от задълженията са по фактури от преди 11 години, пише news.bg.

Предишното ръководство на общината е приело безплатно пътуване за пенсионери и други социални придобивки, за които не се е заплащало, обясни градоначалникът Николай Мелемов, цитиран от БНТ. Именно това според него е причината за тежката ситуация, в която се намира общината в момента.

Малко над 433 000 лева е общият дълг на община Смолян към транспортната фирма. Тези средства е трябвало да бъдат преведени преди години.

Част от фактурите са за дейност, извършена още през 2003 г. и префактурирана наново през 2011-а. Все пак съдът е признал задължението на общината за действително и е последвало запорното съобщение. Реални действия от съдия-изпълнителя все още не са предприети.

Според главния финансист на община Смолян Венера Аръчкова по закон може да се мине към спогодба и да се ипотекират или опишат вещи за сметка на задължението. Освен това местната администрация обмисля да предложи на „Рожен експрес" обратно изкупуване на дяловете на общината в дружеството.

Юристите на общината вече са оспорили в съда запора. Очаква се решение по казуса.