Полицията в Раковски спаси повече от 100 костенурки

Тъй като костенурките са защитен вид, събирането им попада под ударите на закон

120 сухоземни костенурки, предназначени за продажба, бяха спасени от полицаи от РУП - Раковски, съобщава "Дарик".

Животните са били натоварени в 3 чувала и са открити случайно от служителите на реда при рутинна проверка на кола на пътя вчера. По неофициална информация, влечугите са били предназначени за продан и консумация. В района на Източните Родопи е много популярно да се яде месо от костенурки, тъй като се вярва, че пречистват кръвта на човека и лекуват редица болести.

Полицаите сигнализирали служители на РИОСВ - Пловдив и „Зелени Балкани". Специалистите прегледали животните и ги настанили в Спасителния център наекологичната организация.

Костенурките са от двата вида, срещащи се у нас - шипоопашата и шипобедрена. И двата вида са световно защитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Голяма част от животните са с висока степен на дехидратация, опаразитени и с тегло под нормата, съобщи за Дарик д-р Христина Клисурова, ветеринарен лекар в Спасителния център.

По думите й, в Районен съд - Пловдив вече е заведено бързо производство срещу нарушителите. След като то приключи, животните ще бъдат пуснати на свобода.

Тъй като костенурките са защитен вид, събирането им попада под ударите на закона - наказанието е до 5 години затвор и от 5 до 20 хиляди лева глоба.

Това не е първото похищение на костенурки в района на Раковски. През лятото на 2009та година отново там и пак със съдействието на РПУ-Раковски бяха конфискувани 153 костенурки,също предвидени за продан, допълни д-р Клисурова.

В Българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие(ЗБР) и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според Наказателния кодекс на Република България.