На морето: Управители сервират и готвят, персонали бягат в чужбина

Липса на персонал в разгара на най-трудното лято за туризма от години

 Опасенията на туристическия бранш се сбъднаха - отварянето на трудовия пазар в Европа изтегли и малкото обучени кадри навън. Така се стига до парадокс, като този - в средно голям хотел с обичайно 90 души персонал да бъдат назначени 115, които да вършат същото количество работа. Туризмът - в криза за кадри. Стига се до ситуации управители да сервират на туристите или да готвят.
Причината е, че млади хора без никакъв опит идват по курортите с нагласата да се забавляват като спечелят някой лев. От друга страна тези, които искат да работят, пък се оплакват от шефове, които не плащат. Най-големите губещи остават туристите.
20-годишният Бюлент от плевенското село Летница трето лято работи по морето. Досегашният му опит е горчив - с работата в кухнята трябвало да се грижи за прасетата на шефа и да вари домашната ракия. Накрая останал и без заплата.
„Часовете бяха много повече. За тези пари и теле не могат да накарат да им работи. Накрая на сезона, като ти удържат всичко и не взимаш нищо. Тръгваш, даже нямаш пари и за път”, казва Бюлент Сюлейман, помощник готвач.
Доволен от Бюлент, новият работодател увеличил заплатата му. Той самият си е патил от некадърни служители. Вакуумът в липсата на качествени кадри това лято е най-голям.
От Инспекцията по труда отчитат, че са изчезнали 4-часовите договори за сметка на уволненията без причина, съобщи BTV.
„Шири се едно убеждение сред работодателите, че те имали право в рамките на някакъв измислен 7-дневен срок да проверят работника дали ставал. Няма такова нещо! В момента, в който този човек стъпи да работи на работното си място, той вече трябва да има договор”, обяснява Павлин Васков - директор, Инспекция по труда – Бургас.