Носят мощите на Св. Неделя за празника на Араповския манастир

Мисия Пловдив

05-07-2014, 16:54

Снимка:

Радио Пловдив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Утре от 10.30 часа ще бъде открит фолклорен фестивал с участието на над 20 самодейни танцови и певчески формации

Араповският манастир "Св. Неделя" край Асеновград отбелязва своя храмов празник с тридневни тържества, предаде Радио Пловдив.

За поклонение на вярващите в манастирската църква ще бъдат донесени частици от светите мощи на Св. Великомъченица Неделя с благословението на Пловдивския митрополит Николай.

Традиционният народен събор започва още днес на поляните около манастирската обител с оркестър  "Марица" и ще продължи в неделя с участието на над 20 танцови и певчески състава.

За първи път празникът, денят на Света Неделя - 7 юли,  ще бъде отбелязан с тридневни тържества, които се организират с подкрепата на община Асеновград и 4-ти артилерийски полк. Това съобщи игуменът на манастира свещеноиконом Добромир Костов. Араповският манастир се намира на 10 км от Асеновград, близо до с. Златовръх (бивше Арапово), откъдето носи и името си. Той е основан в средата на 19 век до древно аязмо. Бликащата свещена вода е лековита и според преданието тя лекува болести на очите.  Празникът започва тази вечер на манастирските поляни с народно веселие с оркестър "Марица".

Утре от 10.30 часа ще бъде открит  фолклорен фестивал с участието на над 20 самодейни танцови и певчески формации. Вечерта в манастирския храм ще бъде отслужена празнична вечерня с петохлебие. На самия празник - 7 юли ще се  отслужи Празнична света литургия.