Умна врана краде с хитрост тиган (видео)

Животът

06-07-2014, 09:49

Снимка:

You tube

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Тази хитра врана е измислила начин да се сдобие с желания лъскав тиган, като отвлече вниманието на собственичката му.

 Тази хитра врана е измислила начин да се сдобие с желания лъскав тиган, като отвлече вниманието на собственичката му, пише obekti.bg.

Редица учени нареждат сивите врани сред едни от най-умните същества на планетата. Те могат да броят, да запаметяват и дори да изговарят думи. Също така са в състояние да ползват инструменти, за да си набавят храна.

Учени от Оксфордския университет остават изумени, когато при експеримент една от враните огънала парче тел под формата на кука, за да извади с него храната, пъхната на дъното на прозрачна тръбичка. При друга задача с повишена трудност птиците трябвало да извадят храната с инструмент, който също бил затворен в друга тръбичка. Така е трябвало да извадят първо инструмента с помощта на друг инструмент. Според учените такива умения, освен хората, притежават само маймуните.

Други експерименти показват, че враните са в състояние да обработват сетивната информация, получена чрез отражението в огледалото, за да намерят храна.

Този клип доказва, че тези птици са наистина способни на сложен анализ на ситуацията и определено знаят как да подхлъзнат дори хората!