70 000 лв. нужни за паметника на Петрова нива

Новините

06-07-2014, 11:50

Снимка:

©pressadaily

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Монументът спешно се нуждае от укрепване

Около 15 хиляди лева са събрани до момента за възстановяването на паметника на Петрова нива, посветен на Илинденско – Преображенското въстание. 

Кампанията започна преди няколко месеца , инициирана от общината, тъй като паметникът е в окаяно състояниe и има реална заплаха да рухне.

"След като уведомихме всички държавни институции , все пак е паметник на културата, и не намерихме никаква подкрепа решихме на местно ниво да инициираме такава кампания, с която да съберем средства и паметникът да се реновира“, обясни пред радио "Фокус" кметът на Малко Търново Илиян Янчев.  Вече е започнала и процедура за проектиране. Кметът Янчев посочи, че ген. Бояджиев от с. Граматиково е събрал съратници, с които даряват общо сумата от около 10 000 лв. От ГЕРБ са направили дарение от 1500 лв. като общата събрана сума до момента е 15 000 лв.

„Надявам се, че с насближаване на датата 18 август ще има още повече хора, които да се заинтересуват за да се съберат парите и да бъде направен ремонтът на паметника, защото той е направен с дарителски средства и ако се чака само на държавата няма да се случат нещата, за това ние поехме инициативата и мисля, че ще я докараме до край“, категоричен бе кметът Янчев. По неговите думи, с проектирането необходимата сума е около 70 000 лв.  Всеки може да помогне с набирането на средства по специално разкрита банкова сметка, обявена на сайта на община Малко Търново.